Interim-managers en reorganisatieadviseurs staan in de startblokken voor een druk najaar.
Als steunmaatregelen voor bedrijven vanaf oktober aflopen, moeten ondernemingen naar verwachting reorganiseren om de coronacrisis door te komen.
Economen rekenen ook op een stijging van het aantal faillissementen in de tweede helft van 2020.
Een zwaar najaar voor bedrijven als gevolg van de coronacrisis bekent waarschijnlijk dat interim- en reorganisatiemanagers veel gevraagd zullen zijn, meldt Het Financieele Dagblad woensdag. Daar rekenen de reorganisatie-experts althans zelf op.
Vanaf oktober lopen veel steunmaatregelen van de overheid af en moeten bedrijven zelfstandig verder in de coronacrisis. Dat leidt naar verwachting tot forse reorganisaties en ontslagrondes, zeggen experts tegen het FD. “Dan gaat het erg druk worden”, aldus Jos van Zandhuis van adviesbureau Boer & Croon, dat veel interim-managers levert.
Veel bedrijven denken dat herstel van omzetdip een jaar duurt
De meeste bedrijven in Nederland verwachten binnen een jaar herstel van de coronacrisis. De onderlinge verschillen zijn wel groot, constateerde hoogleraar strategisch management Henk Volberda eerder deze maand op basis van een eigen peiling.
Aan ongeveer achthonderd senior managers van uiteenlopende bedrijven was gevraagd om in te schatten hoeveel maanden het gaat duren voordat de omzet van hun organisatie weer terug is op het niveau van voor de crisis.
Daarvan gaf 80 procent aan te verwachten dat hun omzet binnen een jaar weer terug op niveau is. De helft voorzag zelfs binnen een half jaar alweer op het oude omzetniveau te zitten. Gemiddeld dachten de organisaties dat dit ongeveer negen maanden gaat duren.
De impact van de coronacrisis is overigens nog niet terug te zien in het aantal gerapporteerde faillissementen. Wel verwachten economen van onder meer ING dat het aantal faillissementen vanaf het najaar gaat oplopen tot een totaal van 4.500 bedrijven die omvallen in 2020.